urad_pre_slovakov_hranici S finančnou podporou
Úradu pre Slovákov
žijúcich v zahraničí
Slovenčina (Slovenská Republika)Serbian (Latin)English (United Kingdom)

Slovenský národný dom
Slovački dom
Thumbnail imageThumbnail imageThumbnail image

O nama

There are no translations available.

dobanovci82

Slovaci u Dobanovcima

U prvoj polovini 19.veka u Dobanovce se naseljavaju prve slovačke porodice iz Bačke tj, Kisača i Bačkog Petrovca. Večina je bilo zemljoradnika pa najviše su i došli zbog jeftine i plodne zemlje. Prve porodice koje se pominju su KohutŽila, Vitiz, Čapelja, Siracki, Snjida, Krajči, kasnije dolaze iz Gložnja(Hložany), S.Pazove, Boljevaca pa se pominju familije Čanji, Fabri, Ferko, Kulik, Agarski, Marčok, Podmajurski, Fabjan, Greksa, Križan, Menđan, Sikora, Đurovka, Bađonski, Brna, Ivak, Kardelj, Haško, Vrška, Litavski, Gajdoš, Karasek, Dolinaj, Đarmocki, Ćepli, Krupinski, Sljuka, Severini, Dubovski, Matuh, Galat...

1900.godine u Dobanovcima zivi oko 200 Slovaka, između dva rata oko 500 a posle drugog svetskog rata broj drastično opada tako da danas u Dobanovcima živi manje od 200 osoba koji su se izjasnili kao Slovaci.

1907. godine Slovaci podižu svoju Slovačku evangelističku crkvu u centru mesta dok su do tada imali zajedničku službu sa Nemcima evangelistima.

1908. godine otvara se slovačko odeljenje pri osnovnoj skoli i dolaze prvi slovački učitelji.

safarik_grb1929. godine se formira Slovačka čitaonica a 1934. godine izgradnjom Slovačkog narodnog doma nastaje Slovačko kulturno prosvetno društvoŠafarik“. Učitelj Jan Vitiz je jedan on najznačajnijih Slovaka koji je doprineo da Slovaci imaju svoju školu i Društvo. Jedna od najnaprednijih porodica tog doba Litavski darovala je zemljište i pozamašnu svotu novca za izgradnju Slovačkog narodnog doma koji će vremenom postati kultno mesto ne samo Dobanovaca i Dobanovčana nego i celog Donjeg Srema.

Prvi fotograf u Dobanovcima je bio Jan Litavski, prvi električar Pavel Litavski u Slovačkom domu je bila prva čitaonica, čuo se prvi gramofon i radio, gledao se prvi bioskop i telezivor i bila prva diskoteka u Dobanovcima.

Zbog ko zna čega Dom i Društvo nisu funkcionisali u periodu 1989-2002.

Slovaci danas u Dobanovcima žive u najvećem broju na Maletincima tj. Ulicama Janka Čmelika, Vojvođanskoj, Ugrinovačkoj gde se i nalaze Slovački dom i Crkveni dom SEAVC. U Slovačkoj ulici živi tek par familija koje se vode kao Slovaci.

U centru mesta postoji Slovačka crkva koja je sanirana i konzervirana do daljnjeg tako da se služba vrši i crvenom domu. Crkveni zbor je filija i pripada Boljevačkoj parohiji, Sremskom senioratu na čelu sa Janom Vinkovičem.

Jedan od najznačajnijih Slovaka koji je doprineo sveopštem razvoju Društva, škole, crkve, folklora pa i samog mesta bio je učitelj Jan Galat.

Stanovnici starije dobi se pretežno bave poljoprivredom, srednja generacija je zapošljena u firmama iz mesta i po gradu a mlađe generacije završavaju srednje i više škole i fakultete u Beogradu.U Dobanovcima nije zabeležen primer multietnične ne tolerancije ali prirodna asimilacija čini svoje. Da bi se koliko toliko to zaustavilo ponovo sa radom se obnovilo 2002. godine Slovačko kulturno prosvetno društvo «Šafarik» koje je i doprinelo na se neke stvari pokrenu.

Slováci v Dobanovciach 1861 - 2011
150 rokov 

Slováci v Dobanovciach 1861 - 2011


YouTube

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Facebook stranicaprava_icon_jankoprava_icon_winprava_icon_ampprava_icon_rf
link
Radio SKUS hrdinu Janka Čmelíka - Stara Pazova
skus-radio-logo-maliwinampwindows_media_player1357851722_17-Quicktime1357851788_realplayer

Prijatelji Društva

radazavodzakulturuurad_pre_slovakov_hranicihlasludukulpinaerdsurcingrb_beogradakultura_vojvodinaradioStaraPazovapbcomputersmin_spoljslovak_aid szsz
home Ugrinovačka 120, Dobanovci 11272
Beograd, Srbija
account Br.računa: 355-1041639-66; PIB: 102621907
Účet pre euro € (Vojvođanska banka): RS35355000320011962540
Pokyny pre platby devízových €: Europe Australia USA Canada
mail kpdsafarik@hotmail.com
kpdsafarik@beotel.net
telephone

+38163585211

maps_logo